Fakta om maras

"Mara" er betegnelsen på de kriminelle ungdomsgjengene i El Salvador. Det finnes i dag ca. 35.000

"Mara"

"Mara" er betegnelsen på de kriminelle ungdomsgjengene i El Salvador. Det finnes i dag ca. 35.000 "mareros" (gjengmedlemmer) fordelt på et ukjent antall gjenger. De to største er "Mara Salvatrucha" og "El Barrio 18", som begge ble startet i USA av latinamerikanere. Gjengene er utbredt over hele landet, særlig i tett befolkede og fattige strøk, og er blant landets største problem.

Ordet "mara" er en kortversjon av "marabunta" som betyr masseforflyttelse av maur som ødelegger og spiser alt de kommer over. De kjennetegnes også ved at man aldri vet hvor de slår til neste gang.

Tatoveringer

Tatoveringer er en viktig del av gjengmedlemmenes identitet. De forteller hvilken gjeng en hører til, men kan også uttrykke personlige følelser, opplevelser og gjengens verdier. Gjennom tatoveringene kan de symbolisere arr som livet har gitt dem, som i liket med selve tatoveringene er vanskelige å viske bort.

Den rådende oppfatningen om folk med tatoveringer er at de er kriminelle, farlige og har HIV. Ingen vil ansette dem og mange blir avvist av skoler og sykehus. Diskrimineringen begrenser mulighetene.

Deportering

Hver måned blir mellom 300 og 500 salvadoranere deportert fra USA på grunn av manglende oppholdstillatelse, gjengvirksomhet og kriminalitet. De har vokst opp i USA, der de har sin familie og sine venner. De kommer til et land som er totalt fremmed for dem.

El Salvador har ikke noe apparat til å ta seg av de hjemvendte flyktningene. Her står de uten jobb og familie. Mange søker fellesskap i gjenger. Deporteringen har ført til en økning av kriminaliteten og antall gjengmedlemmer i El Salvador.